Ankara 1 Şubesi

PROMOSYON ISRARIMIZ DEVAM EDECEK!

Şube Başkanımız Nevzat Öylek ve Çankaya İlçe Başkanımız Nedime Süslü, şube ve ilçe yöneticilerimizle beraber Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Ayhan Işık’ı ziyaret ettiler. Ziyarette banka promosyonu başta olmak üzere eğitime ilişkin konularda fikir alışverişinde bulunuldu.
 
Şube Başkanımız Nevzat Öylek, Şubemiz bünyesindeki Bakanlık Merkez teşkilatı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gölbaşı, Haymana, Polatlı, Bala, Şereflikoçhisar ve Evren ilçelerinde promosyon konusunda yaşanan gelişmeleri aktardı. Ziyarette promosyon beklentisi içinde olan eğitim çalışanlarının 2022 yılı sonuna kadar bu konuda somut adım atılmasını bekledikleri ifade dildi.
 
Kamu kurum ve kuruluşları ile bankalar arasında ekonomik veriler ve hedefler dikkate alınarak yapılan promosyon anlaşmasını kamu görevlilerine ek mali imkan sağladığına dikkat çeken Öylek, “Ekonomide yaşanan dalgalanmalar ve yüksek enflasyon rakamları, kamu görevlileri adına bankalara yatırılan paraların hacmini de artırmıştır. Diğer taraftan kamu görevlileri için bankalara yatırılan parasal miktar büyük oranda artmasına rağmen geçmiş dönem itibariyle yapılan anlaşmalar gereği kamu görevlilerine verilen promosyon ödemeleri düşük kalmıştır. Bu çerçevede, yeni yapılan anlaşmalar kapsamında ödenen promosyon ödemeleri ile geçmiş dönem promosyon ödemeleri arasında uçurum oluşmuştur.” dedi.
 
İLGİLİ BANKALAR MÜZAKEREDEN KAÇMAMALI
Geçmiş dönemlerde yapılan promosyon sözleşmesinin bazı kurumlarda yapılan yeni promosyon sözleşmeleri ile güncellendiğini söyleyen Öylek, Ekonomik koşullar ve enflasyon durumu gözetilerek kamu görevlilerinin hakkını ve hukukunu koruyacak şekilde değişen durum ve şartlar dikkate alınarak protokol revizyonu veya feshi dahil bütün seçenekleri içeren bir müzakere sürecinin başlatılması için sendika olarak büyük çaba gösterdiklerini belirtti.

Çankaya’da promosyon ihalesinin yapıldığı dönem en yüksek promosyon miktarı ile birçok haber sitesinde gündem olduğunu söyleyen Öylek, ihalenin hemen ardından yaşanan ekonomik gelişmeler ve yeni yapılan promosyon ihalelerinin Çankaya’daki protokolün revizyonunu gündeme getirdiğini fakat uzun süredir gündemde olan protokolün revizyonu veya feshi konusunda hala herhangi bir somut adım atılmamasının eğitim çalışanlarının beklentilerini boşa çıkardığını söyledi.
 
DEVAM EDEN PROTOKOLE İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜKLER SÜRECİ YAVAŞLATIYOR
Şube faaliyet alnındaki diğer ilçelerde yaşanan gelişmeleri İlçe Müdürü Işık’la paylaşan Öylek, “Öncelikle promosyonun değişen ekonomik koşullara uygun olarak güncellenmesi, aksi takdirde fes edilmesi için bütün ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerine başvurduk. İdareyle sürecin nasıl ilerlediği konusunda görüşmeler yaptık. İdare, ilgili bankaya talebimizi iletti. Maalesef Çankaya’da olduğu gibi çoğu yerde banka, ödenmesi gereken promosyon miktarını güncellemeyeceğini bildirdi. İdareye tek taraflı fesih halinde bankaya ne kadar ceza/tazminat ödeneceğinin tespiti için başvuruda bulunmasını talep ettik. İdareyle ve ilgili bankalarla birçok kez görüştük. İdare ile ilgili banka arasında imzalanan protokolün fes edilmesi halinde çalışanların lehine ve aleyhine ne tür sonuçlara karşılaşılabileceği hesap uzmanı/hukukçu tarafından incelenmesini sağladık. Atılmasını istediğimiz adımların gerek üyelerimiz ve eğitim çalışanlarının zararına sebep olabilecek bir hukuki sonuç doğurmaması yönünde hassasiyet, süreci yavaşlatıyor.” ifadelerini kullandı.
 
BAŞARIYLA SONUÇLANDIRINCAYA KADAR SÜRECİ TAKİP EDECEĞİZ
Çalışanların hakkını alıncaya kadar ısrarcı tutumlarının ve takiplerinin devam edeceğini söyleyen Öylek, “Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Ayhan Işık’ın yapıcı ve süreci sahiplenen tutumu bu konuda yol almamızı kolaylaştıracaktır. Şu an teknik ve hukuki açıdan mevcut protokolün doğurduğu hak ve sorumluluklar konusunda bir çalışma yürütüyoruz. Bunun ardından tekrar revizyon ve tek taraflı fesih seçeneklerinin bankaya sunulmasını arzu ediyoruz. Aksi takdirde ilgili bankaya müşteri olarak uygulanabilecek yaptırım/boykot seçeneklerini değerlendireceğiz. Eğitim çalışanlarının hakkını almak konusundaki kararlılığımız süreç başarıyla sonuçlanıncaya kadar devam edecektir.” ifadelerini kullandı.