Yıllardır çıkması için mücadele ettiğimiz, her yerde yüksek sesle dile getirdiğimiz Öğretmenlik Meslek Kanunu nihayet çıktı. Bu Kanun’un çıkması için emek veren, ter döken üyelerimizden okul temsilcilerimize, ilçe temsilcilerimizden şube başkanlarımıza, genel merkez yönetimimizden genel başkanımıza kadar her bir dava arkadaşımıza muhabbetlerimi sunuyorum.
Öğretmenlik Meslek Kanunu çıktı ama nasıl çıktı, bir de ona bakalım. İki sayfalık Kanun metnini incelediğimizde öğretmen ataması, aday öğretmenlik serüveni ve öğretmenlerin kariyer aşamalarından başka bir şey göremiyoruz. Elbette bu Kanun’un çıkması çok önemli bir kazanımdır ancak hiçbir şekilde öğretmenlerimizin beklentilerine ve ihtiyaçlarına cevap veremez bu haliyle. Bunun içindir ki Eğitim-Bir-Sen olarak öğretmenlerin tüm ihtiyaçlarını ve beklentilerini içeren bir kanun taslağı hazırlayarak ilgili tüm birim ve kurumlara bu taslağı ilettik. Kısa sürede cevap alamadığımız için de eylem kararı alıp uyguladık.
Sendikamızın büyük gayretleri sonucunda sözleşmeli öğretmenliğe son verilmesi bizi mutlu etti ama ücretli öğretmenlerin derdine deva oldu mu bu Kanun? Maaş garantisi olmayan, tatillerde ek ders ücreti kesilen, okul pansiyonlarında nöbet görevi dahi verilmeyen, sigortası bile tam olarak yatmayan bu öğretmenlerin hangi sorununu çözebildi?
MEB okullarında görev yapan öğretmenlerin bu Kanun’dan memnun kalmadığını hepimiz biliyoruz da peki özel sektörde çalışan öğretmenler memnun mu? Asgari ücret altında verilen maaşlara mı çare olmuş yoksa haftada elli saatten fazla girilen derslere mi? Tam olarak yatmayan sigorta meselesini mi çözmüş yoksa velilerin watsapp gruplarındaki yorumlarına göre işlerine devam edip etmeyeceklerine mi? Bir taraftan MEB’e bağlıyken ve okul öğretmenlerine yüklenen tüm sorumlulukları taşırken işçi olarak görülmelerine mi çare olmuş yoksa yaz tatillerinde maaşlarının büsbütün kesilmesine mi? Taşıdıkları öğretmen kimliğiyle indirimli bilet dahi kullanamamalarına mı?
Dağ fare doğurdu, sözü ne anlama geliyor diye soran öğrencilere özetle ‘’Öğretmenlik Meslek Kanunu’’ diyebilirsiniz. An itibariyle omuzlarımızdaki yük azalmadı bilakis daha da arttı. İşte sıraladığımız tüm bu sorunlara elbette çözümü biz bulacağız. Sorunların çözümünü de bu Kanun’a ekleyene kadar hiç ara vermeden ter dökeceğimizi ve emeğe sahip çıkacağımızı gür sesle haykırıyoruz. Yaparsa Eğitim-Bir-Sen yapar, diyerek öğretmenin toplum nezdindeki itibarını yükseltmek için kutsal yolculuğumuzu aşk, şevk, heyecanla sürdürmeye devam edeceğiz.
SELİM AKGÜL
Eğitim-Bir-Sen Ankara 1 No’lu Şube Başkan Yardımcısı
KENDİ REKORUNU KIRAN HER ÇOCUK BİRİNCİDİR
Çatırtının Sesini Duyuyor muyuz?
Sendikal Duruşumuz
Eğitim-Bir-Sen tüm eğitim paydaşlarının sendikasıdır
DÜNYANIN GİDİŞATI VE SORUMLULUĞUMUZ
İnce İnsan
Eğitim Kurumu Yöneticilerinin Seçimi ve Yetiştirilmesi
ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU
NİÇİN SENDİKALI VE ÖRGÜTLÜ OLMALIYIZ
Okul Yöneticiliği ve Sorunları
TÜRKİYE 100. YILINDA ÖĞRETMENLER GÜNÜ
İYİ Kİ VARSIN MEMUR- SEN
Çanakkale-Gazze Hattında İnsan-ı Kâmili Aramak
Bizimle canlanacak nice umutlara doğru
Örgütlü olmanın bereketiyle birleştik, birleştikçe büyüdük ve güçlendik
Psikopatik zevzeklerin kuru gürültüsü
Öğretmenlik Meslek Kanunu iptal davası
FİLİSTİN DİRENİŞİ, MÜSLÜMANLARIN GELECEĞİ VE EMPERYALİZMİN ÇÖKÜŞÜ