Ankara 1 Şubesi

"En Büyük Engel Sevgisizliktir"

En büyük engel sevgisizliktir'


 

Memur-Sen Engelliler Komisyonu Başkanı Elvan Uğurlu, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” nedeniyle yazılı bir açıklama yayımladı:

Toplumumuz ve sorumluluk sahibi yetkililerimiz, yaşadığımız dünyada engellileri, engelleri ile değil, önce herkes gibi insan oldukları için ve sahip oldukları yetenekleri ve birikimleri ile değerlendirmeli; bu taleplerin karşılık bulacağı bir dünya artık hayal olmamalıdır.

Çalışma hayatında engelli çalışanların iyi anlaşılması, doğru işe yerleştirilmesi, geliştirilmesi ve yönetici vasfını kazanması için yeterli fırsatlar verilmemektedir. Birlikte yaşadığımız dünyada, engellilere saygı duyulması ve önem verilmesi elzemdir. Bu hususların karşılık bulması için gerekli adımların atılmasının takipçisi olacağımızın bilinmesini de isteriz.

Bizler sorumlu sendikacılık adına her türlü engelle mücadele etmeli ve kendimizle barışık olmalıyız. Bu minvalde ‘En büyük engel sevgisizliktir’ diyerek saygıya, sevgiye bir adım atmak için eğitimin ilk aşamasından itibaren ‘Engellere ve engellilere yönelik doğru adımlar atılmalıdır’ diyoruz.

Çalışma hayatına geldiğimizde ise çalışma hayatının içerisinde bulunan engelli kamu görevlilerimizin ekonomik ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi, bu alanda gerekli düzenlemelerin yapılması, engelli çalışanlarımıza daha iyi ve kaliteli hizmet sunmasına olanak sağlayacaktır. Ekonomik anlamda engellinin gelirine değil, giderine bakılarak değerlendirme yapılması daha doğru olacaktır. Ayrıca hükûmetin gündeminde olan 3600 Ek gösterge çalışmasına engelli kamu görevlilerinin de dâhil edilmesi en büyük talebimizdir.

Engelli vatandaşlarımızın işe yerleştirilmesi ne kadar önemli ise kariyer ilerlemesinin de buna uygun yapılması o kadar önemlidir. Bugün ülkemizde bürokrasiye baktığımızda üst düzey yönetici engellinin neredeyse yok denecek kadar az olduğunu görüyoruz. Artık engelimizin bir engel olarak algılanmasından vazgeçilip kariyer engeline bir son verilmelidir.

Engelimizin karşımıza bir engel olarak çıkarılmadığı, hak ve adaletin uygulandığı bir çalışma hayatı istiyoruz. Bu bağlamda başta engelli çalışanlarımızın atamaları yapılırken engelinin bu işe uygun olup olmadığı, yapıp yapamayacağı araştırılmamaktadır. Dolayısıyla ataması yapılan engelli çalışanlar işe başladıktan sonra idarecisi ile karşı karşıya gelmekte, engeline uygun olmayan işler talep edilmekte ve bu tarz işler talep edildiğinde de ciddi sıkıntılar yaşamaktadırlar. Ayrıca hâlihazırda çalışma hayatında, çalışma sahasında yaşanan sorunların, sıkıntıların giderilmesi ve engellinin yaşamını kolaylaştıracak yasal düzenlemelerin yapılması için son toplu sözleşme görüşmelerinde masada olan taleplerimizin sonuna kadar takipçisi olmaya devam edeceğimizin bilinmesini de isteriz.

-Kamuda hizmetli kadrosunda çalışan engellilerin mevcut kadroları sınav yönetmeliğine tabi tutulmadan GİH kadrosuna dönüştürülmeli,

-Engeli bulunan kamu görevlilerine derece yükselmesi 2 yılda bir yapılmalı, hizmet süresi en az 10 yıl olan engelli kamu görevlilerine derece ve kademe sınırlaması olmaksızın yeşil pasaport verilmeli,

-Emekliliğe hak kazanan engellinin emekli aylığı ile emeklilik ikramiyesi hizmet süresine bakılmaksızın 25 yıl üzerinden hesaplanmalı (25 yıldan fazla hizmeti olanlar için fiilen çalıştıkları süre dikkate alınmalı),

-Engelli kamu görevlilerine bağlanacak emekli aylığı en son almakta olduğu maaşının yüzde 85’inden az olmamalı,

-Engellilere Hac ve Umre ibadetlerinde refakatçileri ile birlikte yüzde 50 indirim sağlanmalı,

-Engellilerin motorlu taşıt alımlarında rakam sınırlandırılması ile birlikte KDV kaldırılmalı,

-Engellilerin sürekli kullanmak zorunda olduğu medikal malzemelerin küçük bir kısmını SGK karşılamaktadır. Bu miktar makul bir orana çekilmeli,

-Engelliler için teknolojik işlemler sadece tıp sektöründe değil, diğer alanlarda da fayda sağlayacak şekilde irdelenmeli; down sendromuyla ilgili yanlış uygulamalar, ifadeler tekrar gözden geçirilmeli ve toplum bu konu hakkında bilinçlendirilmelidir.