Ankara 1 Şubesi

Hizmet kolu toplu sözleşme tekliflerimizin müzakeresini yaptık

Hizmet kolu toplu sözleşme tekliflerimizin müzakeresini yaptık

Eğitim-Bir-Sen’in hizmet kolları komisyon toplantılarında sunduğu tekliflerin müzakeresi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın başkanlığında toplanan toplu sözleşme masasında yapıldı.





5. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, hizmet kolları komisyon toplantıları neticesinde oluşturulan raporlarda yer alan maddelerin müzakere edilmesiyle devam etti. Eğitim-Bir-Sen adına Genel Sekreter Latif Selvi, komisyon raporu neticesinde eğitim, öğretim ve bilim hizmet kolu kapsamında tekliflerimizin sunumunu gerçekleştirdi.


 

Sunumda Millî Eğitim Bakanlığı, yükseköğretim kurumları ve üst kuruluşları özelinde talepler gerekçeleriyle birlikte Kamu İşveren Heyeti’ne iletildi.


 

Tasnif ve komisyon süreci toplu pazarlık sürecinin dışına çıkarılmalıdır

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, toplantıdan önce basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bugüne kadar altı hizmet kolunda 393 teklifin görüşüldüğünü ifade ederek, bunlardan 118’inin kapsam dışı olarak ayrıştırıldığın, böylelikle bugün 275 teklifin ele alınacağını kaydetti.

Yalçın, komisyonlarda gerçekleştirilen tasnif sürecinin toplu pazarlık sürecinin dışına çıkarılması gerektiğini söyledi. Yalçın, şöyle devam etti: “Masaya 657 teklifle geldik, bunların 126’sı 4. Dönem Toplu Sözleşme’de olan ve aynı şekilde korunmasını teklif ettiğimiz maddeler. Bununla birlikte komisyon çalışmalarında bazı yasal düzenlemelere kavuşan boyutlarıyla gelinen son çerçevede masaya gelen toplam teklif sayısı 652 maddeye dönüşmüş durumda. Masada 578’inin görüşülmesi konusunda uzlaşılmıştır. Geriye kalan 74 teklif konusunda ise ‘masanın kapsamındadır ya da değildir’ tartışması yaşanmıştır. Biz bunların masada görüşülmesi için elimizden geleni yapacağız. Kapsam dışı diye bir şey olmaz, sorunların çözüm merci burası.”

Toplu sözleşmenin başlangıcından bu yana komisyon çalışmalarının tamamlanmış olduğunun altını çizen Yalçın, bundan sonra ise komisyon raporlarının sunumu ve bayram sonrası da tekliflerin müzakere kısmının işleyeceğini kaydetti.

“Masada tasnif ve komisyon sürecinin toplu pazarlık sürecinin dışına çıkarılması yerinde bir karar olacaktır” diyen Yalçın, “1 Ağustos itibarıyla toplu sözleşme süreci başladığında komisyon çalışmaları bitmiş olarak masanın başlaması kamu görevlilerinin sorunlarının çözümü için etkin bir fırsat sunacaktır. Aksi hâlde, tekliflerimizi sunduğumuz 24 Temmuz’dan 1 Ağustos’a kadar geçen süreç boşa geçmiş olacaktır. Bundan sonraki süreçte masada bir araya gelip tekliflerimizi tasnif etmeye çalıştığımızda şu ana kadar olan süreçte mutfakta sadece tasnif süreci işlemiştir. Bu süreç, müzakere ve teklif sürecini kısaltmıştır. Bayramdan sonra da 5 hizmet kolunun görüşmeleri var. Peşinden de ilk teklif gelecek ve arada 4 günlük bir süreç öngörülüyor. Ayın 20’sinde de süreç teklifle bitmiş olacak. Ondan sonrası hakem süreci ve hakeme gidiş ruhsatının olduğu 3 günlük boşluk. Zaman kısıtlılığı, sorunların sayısının çokluğu, kamu görevlilerinin sayısının 3 milyonun üzerinde, emekli sayısının 2 milyonun üzerinde oluşundan dolayı masanın etkin çalışması çok önemli. İşte bu yüzden bu tasnif süreci bizim teklifimizi sunduğumuz andan itibaren gerekirse gece gündüz çalışılarak yetiştirilmelidir. Bu süreç kapsamın dışına alınmalıdır” ifadelerini kullandı.